Το μασάζ αντιμετωπίζεται σε αρκετές χώρες, όπως και στην δική μας, ως πολυτέλεια!
Στην πραγματικότητα όμως είναι ένας είδος ανάγκης και ολοένα και πληθαίνουν οι έρευνες που το αποδεικνύουν αυτό.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά «έτρεξαν» ένα ενδιαφέρον πείραμα, που πραγματοποίησαν σε ομάδα εθελοντών οι οποίοι έκαναν στατική ποδηλασία μέχρι σημείου εξαντλήσεως.
Οι επιστήμονες επέλεξαν τυχαία ένα από τα πόδια κάθε εθελοντή για να κάνουν μασάζ, ενώ και από τα δύο πόδια πήραν τρεις φορές ιστικά δείγματα για βιοψία: η πρώτη ήταν πριν αρχίσουν το ποδήλατο, η δεύτερη αμέσως μετά το 10λεπτο μασάζ στο ένα πόδι, και η τρίτη 2,5 ώρες μετά το τέλος της προπόνησης.
Στα δείγματα έγινε γενετική ανάλυση, η οποία έδειξε πως σε μοριακό επίπεδο το μασάζ μείωνε τη φλεγμονή που προκαλούσε η σκληρή εξάσκηση των μυών – ένα αποτέλεσμα που μιμείται τη δράση των αναλγητικών φαρμάκων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Επιπλέον, το μασάζ διέγειρε την ανάπτυξη νέων μιτοχονδρίων – των δομών που λειτουργούν ως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine», τα ευρήματά τους σε συνδυασμό με εκείνα προγενέστερων μελετών σημαίνουν πως το μασάζ έχει θέση στην καθημερινή ιατρική πρακτική. Ήδη λ.χ. στον βρετανικό νοσηλευτικό οργανισμό The Royal Marsden NHS Trust, προσφέρεται θεραπεία με μασάζ σε ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι δυσκολεύονται να χαλαρώσουν ή να κοιμηθούν.
Ας το απενοχοποιήσουμε λοιπόν και ας του δώσουμε μια θέση στην ρουτίνα μας!